Orzechy nerkowca Cashew 1kg Bio
cena: 89,90 PLN (netto: 82,71 PLN)
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: IndieProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 1.000Masa brutto: 1.010
Cena za jednostkę wagi/objętości: 89.90 PLN
Nerkowce, inaczej orzechy cashew, są nasionami rozłożystego drzewa zwanego nanerczem, pochodzącego z Brazylii. Obecnie największe plantacje występują w Indiach. Nasiona nerkowca mają kształt i wielkość fasoli. Łupina owocu zawiera bardzo cenny olejek, który posiada właściwości parzące, dlatego w kosmetyce znalazł zastosowanie w produkcji preparatów antyseptycznych, środków dezynfekcyjnych i preparatów do usuwania kurzajek.
Orzechy nerkowca mają delikatny, czasami lekko słodkawy smak. Są świetnym pożywieniem dla wegetarian, za czym przemawia duża zawartość potasu (530 mg/100 g), magnezu (255mg), fosforu (426mg), żelaza (4,1 mg) oraz obecność witaminy C i witamin z grupy B. Zawierają do 45% tłuszczu, który składa się z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (głównie cennego kwasu oleinowego) jak również 17% białka oraz około 30% cukrów. Bogate są także w karotenoidy, m.in. karoten i luteinę.
Halawa z dyni i nerkowców
1 kg obranej i wypestkowanej dyni
1/2 litra mleka sojowego (lub innego)
150-200 g orzechów nerkowca
4-5 łyżek oleju z orzechów laskowych (lub innego)
150-200 g syropu słodowego (ewentualnie miód lub inny słodzik)
woda różana (wg. gustu, jest dość aromatyczna)
mielony kardamon
Dynię utrzyj na tarce (lepiej) lub zmiksuj z mlekiem sojowym na jednolitą papkę. Wlej do garnka z grubym dnem i gotuj do odparowania ok. 25-30 min. Niektóre odmiany dyni, np. Hokkaido, wystarczy pokroić w drobną kostkę i rozgotować w mleku. Nerkowce podpraż na oleju na rumiano-złocisty kolor.
Kiedy dynia już zgęstnieje, dodaj słód, wodę różaną, podprażone nerkowce i kardamon. Ciągle mieszając odparowuj aż do konsystencji dość gęstego ciasta i gotowe. Jeśli jest naprawdę gęsta można toczyć z niej kuleczki lub rozprowadzić w płaskiej foremce do pieczenia i pokroić w kostkę.
(źródło: puszka.pl)
Brak opinii
powrót