Pestki moreli gorzkiej 100g Bio
cena: 9,90 PLN (netto: 9,11 PLN)
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: PakistanProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.100Masa brutto: 0.110
Cena za jednostkę wagi/objętości: 99.00 PLN
Smaczny i wartościowy owoc moreli kryje w sobie jeszcze jeden cenny produkt, czyli jądra pestek. Szczególnie warte uwagi są pestki moreli gorzkiej, znane i powszechnie używane przez długowieczny lud Hunzów.
Pestki moreli gorzkiej słyną z wysokiej zawartości amigdaliny, zwanej też witaminą B17, odkrytej przez dr Krebsa w latach 50-tych XX w. i badanej na przełomie wieku przez londyńskich naukowców. O substancji tej głośno jest na świecie w ostatnich latach, jako że przypisywano jej działanie antynowotworowe. Dotychczasowe oficjalne badania naukowe nie potwierdziły jednak tego faktu. Ze względu na zawartość kwasu cyjanowodorowego zaleca się ostrożność przy spożyciu pestek moreli, unikając podawania ich małym dzieciom i kobietom w ciąży. Bezpieczna dawka pestek moreli to 3-4 sztuki dziennie.
Jądra pestek moreli dostarczają wiele minerałów, a szczególnie dużo magnezu. Zawierają też kwas salicylowy o działaniu bakteriobójczym i witaminę B15 – kwas pangamowy, antyoksydant o działaniu pobudzającym fizycznie i psychicznie, badany i wykorzystywany w leczeniu od lat 60. XX w., głównie w Związku Radzieckim.
Brak opinii
powrót