Słonecznik europejski 1kg Bio
cena: 16,70 PLN (netto: 15,87 PLN)
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: Rolnictwo ekologiczneProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 1.000Masa brutto: 1.030
Cena za jednostkę wagi/objętości: 16.70 PLN
Skład: słonecznik łuskany*.
Słonecznik pochodzi z Ameryki Północnej. Jako pierwsi zaczęli go uprawiać Indianie i wyhodowali różnokolorowe odmiany o ziarnach czarnych, białych, czerwonych i biało-czerwonych. Do Europy roślinę tę przywieźli Hiszpanie, jednak to Rosjanie upowszechnili jej uprawę, głównie za sprawą Piotra Wielkiego. Ortodoksyjny kościół rosyjski zabronił spożywania podczas Wielkiego Postu większości rodzajów olejów, a olej słonecznikowy nie został zakazany.
Ziarna słonecznika to bogactwo wielu cennych składników, 100 g zawiera ponad 30% wielonienasyconych tłuszczów i między innymi 50 mg witaminy E, która chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Słonecznik można jeść pod każdą postacią: na surowo, prażony, jako dodatek do różnego rodzaju potraw oraz jako podstawa past.
Słonecznik pochodzi z Ameryki Północnej. Jako pierwsi zaczęli go uprawiać Indianie i wyhodowali różnokolorowe odmiany o ziarnach czarnych, białych, czerwonych i biało-czerwonych. Do Europy roślinę tę przywieźli Hiszpanie, jednak to Rosjanie upowszechnili jej uprawę, głównie za sprawą Piotra Wielkiego. Ortodoksyjny kościół rosyjski zabronił spożywania podczas Wielkiego Postu większości rodzajów olejów, a olej słonecznikowy nie został zakazany.
Ziarna słonecznika to bogactwo wielu cennych składników, 100 g zawiera ponad 30% wielonienasyconych tłuszczów i między innymi 50 mg witaminy E, która chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Słonecznik można jeść pod każdą postacią: na surowo, prażony, jako dodatek do różnego rodzaju potraw oraz jako podstawa past.
Medycyna chińska przypisuje mu naturę ogrzewającą i smak słodki. Ma działać korzystnie na śledzionę-trzustkę i wzmacniać energię Qi, nawilżać jelita i leczyć zaparcia związane z suchością.
Pasta ze słonecznika
1 szkl. ziaren słonecznika
1¼ szkl. wody
sól, przyprawy do smaku (np. chrzan)
Ziarna słonecznika gotować przez 10 minut, zmiksować gorące z przyprawami lub chrzanem. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, dodać odpowiednią ilość przegotowanej wody lub soku z jabłek; jeśli będzie zbyt rzadka, można zagęścić np. płatkami owsianymi.
Pastę można urozmaicać miksując z ugotowanymi warzywami, np. marchwią lub burakami.
1 szkl. ziaren słonecznika
1¼ szkl. wody
sól, przyprawy do smaku (np. chrzan)
Ziarna słonecznika gotować przez 10 minut, zmiksować gorące z przyprawami lub chrzanem. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, dodać odpowiednią ilość przegotowanej wody lub soku z jabłek; jeśli będzie zbyt rzadka, można zagęścić np. płatkami owsianymi.
Pastę można urozmaicać miksując z ugotowanymi warzywami, np. marchwią lub burakami.
dodawanie opinii tylko dla zalogowanych
Brak opinii
powrót